News Links
Fra norm til form
Slidercontent

Træ & miljø

Træ er ét af vores få fornyelige materialer

Mens andre materialer og energikilder opbruges, gror vores skove.Skovene i de nordiske lande bliver passet efter bæredygtighedsprincippet. Vi fælder ikke flere træer, end vi genplanter, men træerne skal ikke »vokse ind i himlen«, derfor udnyttes gamle, værdifulde træer, og unge træer plantes.

For hver fældet træ genplantes mange nye. Den unge skov bliver med tiden tyndet ud for at skaffe vokseplads til de blivende træer.

I virkeligheden bruger vi mindre træ, end vi genplanter. Derfor vokser mængden af træ, og det gør skovarealet også.

 

Træ bruger mindst energi

Det tyske Umveltbundesamt har konstateret, at træ har det mindste energiforbrug til dyrkning, transport og forarbejdning af bygningsmaterialer. Fremstilling af én kubikmeter træelementer kræver 8-30 kilowatt-timer(kWh) energi. Til sammenligning kræver bygningsdele af beton 150-200 kWh, af stål 500-600 kWh og af aluminium ca. 800 kWh. Bygningselementer af kunststof kræver ca. seks gange så meget energi som træ.

Desuden er træ et godt varmeisolerende materiale og velegnet til lavenergihuse.

 

Træ sikrer et godt indeklima

Træ er let at forarbejde og rart at røre ved, det er smukt og karakterfuldt, og den lune træoverflade giver et behageligt indeklima. Træets høje styrke i forhold til dets lave vægt, de gode brugsegenskaber og holdbarheden i korrekt udførte konstruktioner gør træ til et meget økonomisk materiale. Under tag og indendørs behøver træ ingen behandling. Og man kan bruge naturlige produkter til overfladebehandlingen.

Genbrug er ikke noget problem. Både overfladebehandlet, sammenlimet og imprægneret træ kan genbruges som bygningsmaterialer. Og de fleste træmaterialer kan genbruges i energiproduktionen og forbrændes naturligt.

Kilde: Arbeitsgemeinschaft Holz e.V.

  Nyt om limtræ
EN VERDEN AF TRÆ

Alt det du ikke ved om limtræ
Og alt det du tror du ved.

Bliv klogere på en verden af træ her:
×