News Links
Fra norm til form
Slidercontent

Beskyttelse af limtræ

Limtræ kan, som alt andet træ, nedbrydes af såvel biologiske som klimatiske påvirkninger. Her skal kort beskrives, hvordan man beskytter og vedligeholder limtræ.

Konstruktiv beskyttelse.
Denne form for beskyttelse er den bedste måde at beskytte limtræet på. Tørt træ rådner ikke, og denne form for beskyttelse bør derfor foretrækkes fremfor imprægnering, der f.eks. ikke beskytter ved revnedannelser.
Den konstruktive beskyttelse kan suppleres med en overfladebehandling.

Overfladebehandling.
Træbeskyttelsesmidler afviser vand og beskytter træet mod overfladeråd og solens stråler. Desuden er overfladebehandling med til at reducere udtørring af træet.
Hvor limtræet står uden konstruktiv beskyttelse, bør overfladebehandlingen jævnligt gentages, bl.a. fordi der ved evt. revnedannelser vil fremkomme nye ubehandlede flader, hvor der vil kunne trække vand ind i træet.
Vi anbefaler terpentinbaseret overfladebeskyttelse fra start til slut.

Imprægnering.
Trykimprægnering er ikke velegnet til limtræ. Dels fordi limtræ oftest er i gran, hvilket har meget lukkede porer, men også fordi imprægneringen ikke er gennemgående i hele træets tværsnit.
Desuden kan der henvises til Træ 30 (Limtræ) side 39-41 og Træ 46 (Træbeskyttelse) der udgives af Træbranchens Oplysningsråd.


  Nyt om limtræ
EN VERDEN AF TRÆ

Alt det du ikke ved om limtræ
Og alt det du tror du ved.

Bliv klogere på en verden af træ her:
×